Köpek kafes eğitimi, köpeğinizin hareketlerini ve davranışlarını kontrol altına almanız ve iyileştirmeniz açısından, çok gerekli ve etkili bir yöntemdir. Dediğim gibi kafes eğitimi, köpeğinizin davranış problemlerini daha ortaya çıkmadan yok etmenizi sağlayacaktır.

Kafes eğitim için ne okudunuz ya da ne duydunuz bilmiyorum ama ortalıkta dolaşan köpekleri hapsetmeyin şeklinde yorumların, ben doğru olduğuna katılmıyorum. Sonuçta biz bu eğitimi köpeklerimizin iyiliği için veriyoruz. Ayrıca tabi ki kafes eğitiminin bize de katkısı çok… Eğer yavru bir köpeğimiz varsa, evdeki eşyaları da korumuş oluyoruz. Yani kafes eğitimi her iki taraf için de olumlu ve iyi bir şeydir.

Peki Neden Köpek Kafes Eğitimi Vermeliyiz?

Zamanla kafes, köpeğinizin özel alanı olacak ve orada kendisini güvende ve huzurluhissedecektir. Kafesi, köpeğinizin eğitimi içerisinde sürekli araç olarak kullanacaksınız.

  • Kafesi kullanacağınız en önemli ve etkili yer, köpek tuvalet eğitimidir. Kafes köpeğinize tuvalet eğitim verebileceğiniz en etkili araçlardan biridir. Bu konu hakkında yazmış olduğum yazıyı buradan okuyabilirsiniz. – evde yavru köpek tuvalet eğitimi
  • Kafes eğitimi ile köpeğinize çiğnemeyi öğretmiş olacağız. Yani sadece sizin çiğnemesine izin verdiğiniz şeyleri (kendi oyuncaklarını) çiğneyecek, sizin istemediklerinizi (terlik, ayakkabı, kumanda…) çiğnemeyecektir. Bu da köpeğinizde iyi davranışların gelişmesini sağlayacaktır.
  • Ayrıca kafes eğitimi ile yavru köpeklerinizi, onlara gelebilecek zararlardan korumuş olacaksınız. Malesef, bir çok köpek kabloları ısırdığı, yabancı objeleri yediği ya da zehirli şeyleri yediği için yaralanıyor ya da ölüyor.
  • Ayrılık kaygısı köpeklerin çoğunluğunda ortaya çıkan bir sorundur. Kafes eğitimi ile köpeğinizde bu problemin ortaya çıkmasını engelleyebilirsiniz. Çünkü kafesi köpeğiniz için sıcak, beladan uzak ve yalnızken kendisini güvende hissetmesini sağlayacak bir ortamdır.

Kafesi Asla Köpeğiniz Cezalandırmak İçin Kullanmayın!!!

  • Eğer evinize arkadaşınız ya da herhangi biri geldiğinde, kafes ile köpeğinizi güvenli bir şekilde sınırlandırmış olursunuz.
  • Artık çoğu kafesin hafif ve taşınabilir olması nedeniyle, onu odadan odaya taşıyarak siz neredeyseniz köpeğinizi de yakınınızda tutabilirsiniz.
  • Bir çok kafes arabaya ile taşımak için uygun haldedir. Bu sayede gezme ve bir yerlere gitme işlemi daha sorunsuz bir hal alır.
  • Eğer yavru köpeğiniz kafesiyle iyi bir bağ kurarsa, onu sevmediği, veteriner gibi, yerlere götürdüğünüzde kafesi içinde olduğu için kendini daha güvende hissedecektir.

Yavru Köpeğiniz İçin Kafes Seçimi

Kafesler genellikle plastik ya da metal tellerden yapılırlar. Hangisini seçeceğiniz tamamen sizin seçiminize kalmış bir şeydir. Aslında bu seçimde önemli olan hangi tür kafes aldığınız değil; ne boyutta aldığınız önemlidir. Köpeğinizin rahatça sığabileceği hatta biraz da büyük olabilir. Çünkü kafeste köpeğinizden başka oyuncak, yatak gibi şeyler de olacaktır.

Köpek Kafes EğitimiKöpek Kafes Eğitimi

Kafesin İçinde Köpeğinizden Başka Olacak Şeyler…

1. Yatak: Köpeğinizi sıcak ve rahat tutacak bir yatak olmalı… Kesinlikle köpeğinizin çiğneyemeyeceği bir malzemeden yapılmış olmalı. Ayrıca iklime göre köpeğinizin yatağını seçmeyi unutmayın.

2. Oyuncak: Köpeğinizin kafesine oynayabileceği ve çiğneyebileceği bir kaç oyuncak bırakmayı unutmayın. Bu köpeğinizi kafes içinde meşgul edecek ve onu neyi çiğnemesi gerektiği konusunda eğitecektir.

3. Su: Kafes içinde köpeğinizin daima içebileceği temiz ve taze su koymayı unutmayın. Suyu koyduğunuzun kabın ağır seçin ve mümkünse kabı kafes duvarına sabitleyin.

Köpeğinizi Kafes İle Tanıştırmak

Yavru köpeğinizin, kafes ile ilk karşılaşması çok önemlidir. Sizin yapmanız gereken şey ise; en başından itibaren kafesi, köpeğinize pozitif bir obje olarak göstermektir. Amacınız, köpeğinizin kafesini sevmesini sağlamak ve kendiliğinden kafese girmesini sağlamaktır; onu zorla oraya tıkıp, yalnız kalmasını sağlamak değildir.

Aşağıdaki tavsiyeleri kullanarak köpeğinizi kafesin içine davet edin. Kesinlikle işi aceleye getirmeyin yavaştan alın. Kafesi odaya koyun ve kapısını sonuna kadar açın.

1. Kafesin önüne doğru köpeğinizin sevdiği bir kaç mama atın ve köpeğinizin onları temizlemesini bekleyin. Eğer köpeğiniz kafesin içine girerse onu cesaretlendirmeyi ve sevmeyi hatta ödüllendirmeyi unutmayın.

2.  Eğer köpeğinizin sevdiği bir yatak ya da battaniye gibi bir şey varsa, onu da kafesin içine koyun. Böylelikle kafese daha rahat girebilir.

3. Köpeğinizi kafesin içindeyken besleyin(kafesin kapısı açıkken)

4. Köpeğiniz dışarıdayken kafesin kapısını kapatın ve köpeğinizin sevdiği bir oyuncağı kafesin içinde bırakın. Köpeğiniz doğal olarak size içeri girip oyuncağı almak için yalvaracaktır. Sizde kapıyı açın köpeğinizin içeri girmesine izin verin ve hemen sonra onu ödüllendirin ve sevin.

5. Köpeğinize göstermeden yine oyuncağını kafesin içine koyun ve bırakın köpeğiniz oyuncağını kendisi bulsun ve kafesin içinde oynasın. Yine onu sevip, ödüllendirmeyi unutmayın.

6. Köpeğiniz kafesin içindeyken kafesin kapısını kapatın ve onu parmaklıkların arasından besleyin. İlk başlarda kafesin kapısını 10 saniye kadar tutun ve bu süreyi giderek arttırın. Süreyi arttırırken acele etmeyin, azar azar arttırın süreyi…

7. Süre giderek artacağı için bir yerden sonra köpeğinizi kafesin içinde odada yalnız bırakın ve kısa süre sonra tekrar odaya girin. Zamanla o da kafesin içinde yalnız kalmaya alışacaktır.

Yavru Köpek Kafes Eğitimi – Davranışları Şekillendirme

Yukarıda sizlere, köpeğinizin kafesin içinde mutlu ve huzurlu olması için gereken her şeyi söyledim. Ancak bunlara rağmen kafesle ilgili problem yaşıyorsanız aşağıdaki yazdıklarımı dikkatle okuyun ve uygulayın.



1. Köpeğinizle birlikte kafesin kapıları açıkken, kafesin önünde vakit geçirin.

2. Her ne zaman köpeğiniz kafesle ilgilenirse(mesela kafese bakarsa), onu ödüllendirin ve sevin. Bunu defalarca tekrarlayın.

3. Göreceksiniz zamanla köpeğinizin kafese karşı ilgisi artacaktır. Şimdi ki adımda köpeğinizden daha fazlasını isteyeceksiniz. Artık, sadece kafese baktığı için onu ödüllendirmeyin. Bekleyin ve ancak kafese doğru hareket ederse ödüllendirin ve onu sevin.

4. İlk 3 adımdakileri sürekli tekrarlayın ve her seferinde işleri köpeğiniz için daha da zorlaştırın(daha sonraki tekrarlarda kafese çok yaklaştığında onu ödüllendirmek gibi). Daha sonra artık köpeğiniz kafesin içine adım attığında onu ödüllendirin ve onu cesaretlendirin.

5. Artık köpeğiniz kafesin içine girip çıkmaya başlayacaktır. İşleri daha ileri seviyeye taşıyarak; bu sefer içine girdiğinde değilde, içine girip oturduğunda onu ödüllendirin.

6. Son adım, artık köpeğiniz kafesin içine giriyor, oturuyor. Şimdi kafesin kapısını kapatın ve onu dışarıdan besleyin(başlangıçta kafesin kapısını bir kaç saniye kapalı tutun ve zamanla bu süreyi arttırın.).

7. Eğer isterseniz buna sözlü komutta ekleyebilirsiniz. Ben komut olarak “Yatağına Git” komutunu kullanıyorum. Köpeğiniz kafesin içine her girişinde “yatağa git” derseniz, köpeğiniz zamanla sözlü komut ile aradaki bağlantıyı kuracaktır.

Kafes Eğitiminin Genel Kuralları

  • Köpeğinizi kafese koyarken daima tasmasını çıkarın. Diğer türlü, tasma kafese takılabilir ve bu da kötü sonuçlar doğurabilir.
  • Köpeğinizi kafese koyup, ondan tuvaletini tutamayacağından daha uzun süre tutmasını beklemeyin.
  • Eğer köpeğiniz yanlışlıkla tuvaletini kaçırırsa, onu kesinlikle cezalandırmayın. Ancak kendi kendinize sinirlenebilirsiniz. Hemen kafesi temizleyin ve koku giderici kullanın.
  • Sıcak havalar köpeğinizi kafes koyduğunuzda dikkat edin. Kısa sürede kafes içindeki sıcaklık yükselebilir.
  • Geceler ve zorunlu durumlar haricinde köpeğinizi kesinlikle 4-5 saatten fazla kafes içinde tutmayın. Eğer öyle bir niyetiniz varsa zaten sizin ideal evcil hayvan belkide bir süs balığı olabilir. Eğer 8 saat çalışıyorsanız, en azından eve geldiğiniz de yatma vaktine kadar bırakın köpeğiniz dolaşsın.
  • Köpeğiniz kafesin içindeyken havlarsa, ulursa ya da rahatsızlık verici başka bir harekette bulunursa onu kesinlikle serbest bırakmayın. Eğer öyle yaparsanız onun bu kötü davranışları için ödülllendirmiş olursunuz. Bir daha ki kafese girdiğinde yine aynı şeyleri yapar.
  • Köpeğinizi sadece evden dışarı çıkacağınız zaman kafese koymayın. Eğer böyle yaparsanız, kafese girdiğinde sizin gideceğinizi düşünür ve kafese girmede sorun çıkarır.

Kafes eğitimi sizin ve köpeğiniz için gerçekten çok önemli ve gerekli bir eğitimdir. Umarım yukarıda yazdıklarım size köpek kafes eğitimi hakkında yardımcı olur.

Lütfen Makalemizi Değerlendiriniz.
[Total: 0 Average: 0]

3 YORUMLAR

  1. Ben bu konuda profesyonel olmasamda bir kaç şey söyleyebilirim.eğer günde bir kere dışarı çıkarabilecekseniz bu konuda yavru köpekler sizin için kötü bir tercih olabilir(tuvalet ihtiyacını dışarıda gidereceğini göz önünde bulundurursak yavru köpekler 2-3 saatte bir tuvalete çıkarılmalı), bilimsel bir açıklama okumuştum evcil hayvanlarla büyüyen çocukların hem sosyal hemde sağlık açısından diğer çocuklardan daha iyi durumda olduğunu alerjik hastalıklara özellikle daha az duyarlı oluyorlarmış. Köpek, kedi tüyünün ciğere yapışması çok az görülen bir olay neticede çocukla aynı kaptan yemek yeyip aynı yerde uyumayacaklar.Ama sahiplenmeden önce ailedeki herkes bir alerji testi yaptırmalı sonrasında köpekle bağlantıları koparmak kötü sonuçlar doğurabiliyor. Apartman dairesinde ve hiç bir şekilde enerjisinin atamayacak bir köpek evdeki terlikleri yastıkları parçalamaya başlayacaktır. Rutin olarak koşması gerekir ki goldenlar enerjileri fazla olan köpeklerdir. Şu durumda sizin için yavru bir köpeğin uygun olacağını düşünmüyorum. 1-2 yaşlarında eğitimli bir köpek alacak olursanız sizde köpekte daha rahatuyum sağlayabilirsiniz diye düşünüyorum.

  2. Merhabalar,
    Ben ve ailem evimize bir golden Retriever almayı planlıyoruz .yavru olacak .ancak evde 4,5yaşında bir çocuk var zaten köpek onun odasına girmeyecek ancak yinele tüyünden endişeleniyoruz.ve bir apartman dairesinde oturuyoruz.onu günde en az bir kere dışarı çıkarabileceğimiz düşünüyorum.ancak sınavlarım olacak öyle zamanlarda sporunu nasıl yapacağım bilmiyorum…hiç tavsiyeniz var mı?ve sizce Alıp bir apartman dairesinde büyütmek mantıklı mı ?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz